PORTES FERMÉES - GESCHLOSSENE TUREN - ZAVRENE DVERE - CLOSED DOORS - PUERTAS CERRADAS - TOJITA TOBIRA - GESLOTEN DEUREN 

Thema "Gesloten Deuren/Portes Fermées" wordt door JChristiaan Heydenrijk sinds 1991 in beeld gebracht met tekeningen, zeefdrukken, (acryl)schilderijen, beelden.

De gesloten deur als metafoor voor (maatschappelijke) ontoegankelijkheid. Sluit de deur de toeschouwer buiten of wordt er achter de deur iets in toom gehouden? Is de gesloten deur een bescherming voor de buitenstaander of is het net omgekeerd? In de aanblik van de geslotenheid kan men de achterliggende wereld vaak vermoeden, nog afgezien van aan welke kant men zich bevindt.

De Deuren van Heydenrijk zijn monumenten. En die monumenten zijn enerzijds monumentaal en onverzettelijk, maar - en daarin schuilt een deel van de fascinatie - tevens intiem en sensitief. De beelden die in deze reeks verschenen en verschijnen vormen een samenhangend geheel, waarin vooral 'de verbeeldinghet laatste woord heeft.

De deuren die de schilderijen en zeefdrukken bewvolken bestaan ook allen en in de titel neemt Heydenrijk de kijker mee naar Tsjechë, Denemarken, India, Rusland, Japan of Argentinië, naar vergeten hoekjes in eigen land, maar vooral naar Frankrijk. Het is duidelijk dat de kunstenaar in de eerste plaats zijn inspiratie in Pays de Nord en Normandië opdoet.